Χαιρετισμός του Συνδέσμου

Σας καλωσορίζουμε με χαρά στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Αποφοίτων Προτύπου και Πειραματικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης “Αδαμάντιος Κοραής”. Η ιστοσελίδα μας αποτελεί χώρο επικοινωνίας των αποφοίτων της νέας Ευαγγελικής Σχολής που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1971 αρχικά ως Πρότυπος Ευαγγελική Σχολή, μετέπειτα ως Πειραματικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής και σήμερα ως Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με έδρα τη Νέα Σμύρνη. Η ίδρυσή της έγινε σε ανάμνηση της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης η οποία λειτούργησε στη μικρασιατική Σμύρνη μέχρι την καταστροφή του 1922 και στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι Έλληνες. Ένας από αυτούς ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833), κορυφαίος δάσκαλος του Γένους και ένα από τα φωτεινότερα πνεύματα της εποχής της Ελληνικής επανάστασης, διαποτισμένος από τα δημοκρατικά ιδεώδη και τις πιο φιλελεύθερες, ανθρωπιστικές και προοδευτικές ιδέες της γαλλικής επανάστασης και του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Ο Σύνδεσμός μας εδρεύει στο κτήριο της Ευαγγελικής Σχολής μαζί και σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου και του λυκείου της Σχολής. Στόχοι μας είναι η συνεύρεση και αλληλεγγύη των μελών μας, η στήριξη της Σχολής, η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και της ιστορίας της Ευαγγελικής Σχολής του τότε και του σήμερα και η σύνδεση με τις ιστορικές ρίζες της Σχολής μας. Στόχος μας επίσης είναι η ενεργητική συμμετοχή μας στα πολιτιστικά δρώμενα και τη ζωή του δήμου Νέας Σμύρνης καθώς και σε κάθε προσπάθεια διαφύλαξης και ανάδειξης του μικρασιατικού πολιτισμού.

Ο Σύνδεσμος ήταν κάτι που έλειπε τα πρώτα 40 χρόνια λειτουργίας της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής. Συναπόφοιτοί μας πλέον ζουν, αγωνίζονται και προοδεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Επανδρώνουν σημαντικές θέσεις στην επιστήμη, την τέχνη, τις επιχειρήσεις, τη δημόσια ζωή. Στοίχημα και φιλοδοξία μας είναι να συσπειρώσουμε τους απόφοιτους της Σχολής, να αποτελέσουμε ένα σύνδεσμο συνεργασίας για την πάρα πέρα πρόοδο και σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσων, να αναδείξουμε την ιστορικότητα και να διαφυλάξουμε και ενισχύσουμε το κύρος της Ευαγγελικής Σχολής και παράλληλα να δώσουμε μια ευκαιρία για συμμετοχή του καθενός μας στις κοινωνικές και κοινωφελείς δράσεις που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος. Σας καλούμε λοιπόν ολους να ενισχύσετε το Σύνδεσμο με τη συμμετοχή, τις ιδέες και κυρίως τις πρωτοβουλίες σας.

Με εκτίμηση,
Το Διοικητικό Συμβούλιο